16. februar 2010

Husker du Mastermind?

Mastermind gikk som en farsott over hele verden på 70-tallet. Det prisbelønte spillet ble utviklet av en matematiker, og første versjon kom i 1971. I Norge måtte vi vente enda noen år, men i 1976 slo det inn over landet! NM ble arrangert allerede i 1977, og vinneren der, Rune Frøseth, endte på 2. plass i VM i London i en alder av 15 år.


Utgiveren har ellers blitt kritisert for bildet på eskens forside. Bildet viser en tenkende hvit middelaldrende mann som sitter på en stol, med en vakker ung asiatisk kvinne stående bak ham. Det har blitt hevdet at bildet er både kjønns- og rasediskriminerende, da det tydeligvis er den hvite mannen som er mesterhjernen, mens den asiatiske kvinnen bare er til pynt og må holde seg diskret i bakgrunnen.


Spillet går ut på at den ene spilleren setter opp en hemmelig fargekode, som den andre spilleren skal forsøke å gjette. Etter hver gjetning får spilleren et antall små svarte og hvite pinner ved siden av koden han/hun gjettet på. De svarte pinnene viser hvor mange brikker som er av riktig farge og på riktig plass, mens hvite viser og hvor mange brikker som er av riktig farge, men feil plassert. Det er selvsagt om å gjøre å gjette koden på færrest mulig forsøk. Trenger du mange forsøk?

Prøv spillet her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar